EN  |   FR  |  NL
Longevity Partners
   Archief
18 July 2016

De Franse markt is bevorderlijk voor verantwoorde investeringen

10

Eind april onthulde de Franse regering een subsidieregeling voor fotovoltaïsche (PV) projecten die van 2016 tot 2019 beschikbaar zijn. Tot mijn verbazing zijn deze projecten met 1,35 GW (of de kracht van de grootste kernreactor in Frankrijk) aan zonne-energie op de gebouwde omgeving veel belangrijker dan we ons konden voorstellen.

Dit maakt Frankrijk het beste land van Europa om te investeren in gebouwen met zonne-energie. Hieruit blijkt ook het enthousiasme van Frankrijk om leider in de groene economie te worden en zijn verplichtingen na te komen om de opwekking van kernenergie tegen 2030 tot 50% te verminderen. De infrastructuur van het land zal hierdoor echt veranderen.

Zonne-energie in Frankrijk was in 2011 zeer populair waarbij in één jaar meer dan 1,7 GW werd geïnstalleerd. De inkooptarieven (ongeveer 60c / kWh) waren buitensporig en daarom onhoudbaar voor de overheid. Hoewel investeerders in commercieel vastgoed destijds door technische fouten werden bekritiseerd, is de industrie sinds 2012 enorm veranderd en dragen gebouwen met geïntegreerde zonne-energie echt bij aan het optimaliseren van de milieu- en maatschappelijke prestaties, maar ook op financieel gebied voor investeerders in commercieel vastgoed (de installaties worden beoordeeld tegen een kapitalisatiepercentage van 7%).

Het is waar dat investeerders in fotovoltaïsche installaties nauwelijks kunnen profiteren van het rendement op investeringen van 2011, dat tot 20% is gestegen, maar niettemin blijven de mogelijkheden op dit gebied immens. Een logistiek medewerker kan bijvoorbeeld alle afdichtingen kosteloos verwisselen door een fotovoltaïsche installatie te plaatsen.

Volgens Leo Barlatier, president van Barjane: "Zonnepalen worden systematisch in onze projectontwikkelingen opgenomen. We hebben een daadwerkelijk verband gevonden tussen milieu- en economische prestaties en verminderen onze investeringsimpact op klimaatverandering, oftewel een win-winsituatie."

Zelfs als de tarieven met meer dan de helft zijn gedaald, blijft de gemiddelde prijs van de laatste aanbestedingen een van de meest aantrekkelijke in Europa, vooral aangezien de installatiekosten met de helft zijn gedaald en tot 2020 zullen blijven dalen (althans volgens aan het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie). In Zuidoost-Frankrijk is het bijvoorbeeld niet ongewoon om 14% IRR's te vinden die door de overheid voor 20 jaar worden gewaarborgd en zijn gecorrigeerd voor inflatie. Voor zover de voorzieningen zijn gegarandeerd (met inbegrip van productiviteit), is het risico van dit soort investeringen minimaal. Daarom heeft de Hammerson Board besloten om minimaal 20.000 m2 PV op de daken van zijn winkelcentra te installeren om aan de verwachtingen van de investeerders te voldoen.

Voor Louise Ellison, Global Sustainability Officer voor Hammerson €, 4,31 | + 0,00%: "Energiezekerheid is een materiële kwestie voor alle exploitanten van commercieel vastgoed. Er is geen snelle oplossing, maar geïntegreerde zonne-installaties spelen een belangrijke rol. Daarom installeren we dit jaar panelen op ons bestaande vastgoed en vastgoed in aanbouw en blijven we zonne-energie beschouwen als een integraal onderdeel van onze middellangetermijnstrategie. "

Vastgoedinvesteerders, en met name beursgenoteerde REIT's, moeten erop toezien dat hun producten aantrekkelijk blijven. Er is inderdaad een groeiend risico dat investeerders geen producten met een hoge impact op het klimaat overwegen. Het valt niet te ontkennen dat er een verband bestaat tussen liquiditeit en duurzame ontwikkeling. Blackrock CEO Larry Fink zei bijvoorbeeld onlangs dat zijn investeerders op zoek waren naar bedrijven met een actieplan voor duurzame ontwikkeling. Als u nog geen plan hebt, dan is dit het moment.

In plaats van zich te concentreren op driemaandelijks financieel rendement met een korte-termijnlogica, moeten projectontwikkelaars en investeerders in commercieel vastgoed verantwoorde langetermijninvesteringen doen. Duurzame ontwikkeling is niet langer een optie; het is essentieel voor het voortbestaan en de winstgevendheid van bedrijven.

Zelfs als de subsidies lager zijn dan voorheen, is de Franse markt gunstig voor investeringen in zonne-energie. De nieuwe technologieën die op de markt beschikbaar zijn, zijn opmerkelijk. De sleutel is om erachter te komen welke het meest geschikt zijn voor uw behoeften. De zon zal altijd blijven schijnen, dus nu is het tijd om actie te ondernemen om groene groei te versnellen in een wereld die tegen 2050 7 planeten nodig heeft als we onze modus operandi niet veranderen.