EN  |   FR  |  NL
Longevity Partners
   Archief
19 November 2019

Longevity Partners B.V. reikt eerste BREEAM certificaten uit in Nederland

Bijna twee maanden geleden opende Longevity Partners B.V. haar deuren aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam. Sinds de opening is er hard gewerkt aan de BREEAM In Use certificering van maar liefst vier grote winkelcentra in Nederland, waaronder Hoog Catharijne in Utrecht en de Markthal in Rotterdam.

In opdracht van Klépierre heeft Longevity Partners vier prominente winkelcentra gecertificeerd, die samen meer dan 100.000 m² BVO aan winkelruimte vertegenwoordigen. Met een totale vastgoedwaarde van € 24,4 miljard, is Klépierre de pan-Europese leider in winkelcentra. De vier winkelcentra hebben een Very Good (***) score behaald en zijn gecertificeerd door Roger Toussaint, BREEAM In-Use Assessor en Managing Director van Longevity Partners Nederland.

Een paar voorbeelden van de duurzaamheidsmaatregelen die Klépierre in de winkelcentra heeft doorgevoerd zijn: ??een gescheiden rioleringssysteem voor de afvoer van hemelwater, vegetatiedaken, het gescheiden inzamelen en afvoeren van verschillende afvalstromen, waterbesparende maatregelen in sanitaire voorzieningen en de toepassing van WKO-systemen (warmte- en koudeopslag) die de winkelcentra gedeeltelijk voorzien van energie uit een lokale-, hernieuwbare energiebron.

Deze certificeringen maken deel uit van de vijfjarige missie van Klépierre. Klépierre gaat daarbij verder dan de traditionele (individuele) benaderingswijze van certificering, door de toepassing van een volledige portefeuillebenadering. Als onderdeel van haar 'Act For Good' CSR-beleid heeft Klépierre Groep de doelstelling om 100% van het vastgoed te hebben gecertificeerd in 2022. Dit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het innovatieve, lange termijn partnerschap met de Building Research Establishment (BRE) en Longevity Partners Ltd. in Engeland.

De BREEAM In-Use-certificering van de winkelcentra maakt het mogelijk om de bedrijfskosten te verlagen, de milieuprestaties te optimaliseren en een positieve impact te genereren op het welzijn van de gebruikers. Door deze gebouwen te certificeren speelt Longevity Partners een belangrijke rol in de verduurzaming van de commerciële vastgoedsector waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. De volgende winkelcentra zijn gecertificeerd:

Hoog Catharijne, Utrecht

Het onlangs gerenoveerde Hoog Catharijne behaalde het BREEAM In Use certificaat met een ‘Very Good’ score op het onderdeel Asset. Daarnaast is een score van ‘Good’ behaalt op het onderdeel Beheer. Hoog Catharijne is dé Fashion en Food bestemming van Nederland en zal in 2019 ongeveer 30 miljoen bezoekers verwelkomen. Ongeveer 56.590 m2 is beoordeeld binnen deze BREEAM assessment. Hoog Catharijne heeft een gemiddeld Energielabel A.

De Markthal, Rotterdam

Het iconische gebouw van de Markthal in het centrum van Rotterdam heeft een mix van functies, waaronder een markt, winkels, restaurants, appartementen en parkeerplaatsen. Het ontwerp is van architect Winy Maas van het bekende Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De beoordeling was beperkt tot de grote markthal op de begane grond en de algemene ruimtes op de 1e en -1 verdieping, goed voor ongeveer 4.895 m2 BVO binnen deze beoordeling. De Markthal heeft een gemiddeld Energielabel A.

Alexandrium Shopping Centre, Rotterdam

Volgens Klépierre is het winkelcentrum Alexandrium, de meest complete en trendy overdekte winkelbestemming van de provincie Zuid-Holland. Het winkelcentrum heeft 140 winkels voor alle mode-, voedings- en lifestyleproducten en ontvangt ongeveer 8 miljoen bezoekers per jaar. Het winkelcentrum heeft een gemiddelde energieklasse A en een groot vegetatiedak dat meer dan 50% van de voetafdruk van het asset omvat. Ongeveer 14.230 m2 BVO werd gecertificeerd binnen deze beoordeling.

Villa Arena, Amsterdam

De woonboulevard bevindt zich naast het multifunctionele voetbalstadion Amsterdam Arena, de thuisbasis voor Ajax. Ongeveer 29.225 m² werd gecertificeerd binnen deze beoordeling. Villa Arena heeft een gemiddelde energieklasse A +.

About BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een van de meest gebruikte duurzaamheidskeurmerken ter wereld. Het is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Nederland heeft zijn eigen specifieke beoordelingsschema, dat is ontwikkeld door de Dutch Green Building Council (DGBC).

BREEAM-NL In Use is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van bestaande gebouwen te bepalen. Bij de beoordeling wordt getoetst op negen onderwerpen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. De score wordt uitgedrukt in aantal sterren, van één tot vijf. Het keurmerk kan tevens gebruikt worden als een monitorings- en verbeterinstrument waarmee de duurzaamheidsprestatie van een gebouw over een langere periode wordt beoordeeld.